SESSIÓ 2

Els wikis: la construcció del coneixement

 1. La Viquipèdia.
 2. El wiki.
 3. Debat sobre la construcció del coneixement i temes adjacents

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

TEMES DE DEBAT1.LA DISTRIBUCIÓ DE CONTINGUTS A INTERNET
2.SERVEIS I SERVITUDS DE LA WEB 2.0
3.LA CREATIVITAT DIGITAL

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Definició de wiki (Viquipèdia)


Un o una wiki (del hawaià wikiwiki, ràpid) és un lloc web col·laboratiu, que pot ser editat des del navegador pels usuaris. Els usuaris d'una wiki poden d'aquesta manera crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d'una pàgina web, de forma interactiva, fàcil i ràpida. Una de les wikis més conegudes és la Wikipedia [1].
Les característiques de les wikis, les converteixen en una eina efectiva per a l'escriptura col·laborativa, i cada vegada són més usades en empreses i comunitats com a webs i intranets econòmiques i eficaces per a la gestió del coneixement. Molts projectes són oberts al públic en general, accessibles per a qualsevol que disposi de connexió a Internet, i permeten fer edicions sense cap mena de filtre previ.
Ward Cunningham va crear, el 25 de març del 1995, el primer wiki, anomenat WikiWikiWeb (el nom prové del "wiki wiki bus", l'autobús llançadora de l'aeroport de Honolulu) i la descrigué com "la base de dades en línia més simple que probablement pot funcionar" [2].


QUÈ ÉS LA VIQUIPÈDIA:


La Viquipèdia (Wikipedia en anglès, manlleu del hawaià wikiwiki -pronunciat amb variació lliure /vikiviki/ o /wikiwiki/- que vol dir ràpid, i enciclopèdia) és una enciclopèdia lliure[5] mantinguda per la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre. Els més d'11 milions d'articles (dels quals 2,6 milions en anglès; 202.456 en català) han estat escrits col·laborativament per usuaris d'arreu del món, i la majoria dels seus articles poden ser editats per qualsevol persona que pugui accedir a la web.[6] Va ser creada el gener del 2001 per Jimmy Wales i Larry Sanger,[7] i actualment és l'obra de referència més gran i popular[8][9][10] a Internet.[1]
Les crítiques a la Viquipèdia es centren en què per sistema conté prejudicis i inconsistències[11] i la seva política d'afavorir el consens per damunt dels credencials en el seu procés editorial.[12] També se centren en la seva fiabilitat.[13] Algunes altres crítiques se centren en la seva susceptibilitat al vandalisme o que s'hi afegeixi informació no verificada.[14] Els treballs escolars defensen que el vandalisme normalment es treu ràpidament.[15][16]
Jonathan Dee, del New York Times,[17] i Andrew Lih, en el 5è Simposi Internacional sobre el Periodisme en Línia,[18] han citat la importància de la Viquipèdia, no només com a referència enciclopèdica sinó també com a font de notícies actualitzada freqüentment.
Quan la revista Time va donar el premi "Persona de l'any 2006" a "You", va reconèixer l'èxit de la col·laboració en línia, va citar la Viquipèdia com un dels tres exemples dels serveis "Web 2.0", juntament amb el YouTube i MySpace.[19]
La Viquipèdia en català o valencià fou la segona Viquipèdia a fundar-se, el març del 2001, després de l'anglesa. Actualment hi ha versions de la Viquipèdia en més de 250 llengües però només 236 estan actives, i el conjunt de Viquipèdies tenen més de 12.440.000 articles (febrer 2009[20]) i reben més de 50 milions de visites per dia (2005).
Actualment la Viquipèdia en català té 202.456 articles. La versió anglesa en tenia 2.760.650 durant el febrer del 2009.


Posició de la Viquipèdia

en nombre d'articles respecte a la resta de les versions idiomàtiques (5 D'OCTUBRE DE 2009)

14. En finès : 217.250 articles.
15. En català: 202.554 articles.
16. En ucraïnès : 163.025 articles.

ESTADÍSTIQUES DE LA VIQUIPÈDIA EN CATALÀ:

-VIQUIPEDISTES, ARTICLES, BASES DE DADES, ENLLAÇOS I TIPUS,


PROJECTES EN MARXA DE LA VIQUIPÈDIA


III VIQUITROBADA - 2009 A FIGUERES:

Objectius generals

 • Donar a conèixer la Viquipèdia als mitjans de comunicació i a la ciutadania en general. Fer difusió de la mateixa com a marc i eina de coneixement i difusió de la cultura en general,
 • Donar a conèixer especialment la cultura i llengua catalana en el marc de la capitalitat de la Cultura de Figueres 2009, si aquesta ciutat és escollida com a seu.
 • Donar a conèixer els principals projectes que s'estan portant a terme des de la Viquipèdia.
 • Conèixer la dimensió col·laborativa d'aquest projecte d'abast internacional.
 • Fomentar la participació activa a la Viquitrobada tots els viquipedistes que ho considerin oportú mitjançant els debats o les activitats que es facin, així com en els equips de treball o demostracions.


VICCIONARI:


El Viccionari és un projecte col·laboratiu per produir un diccionari multilingüe lliure en cada llengua, amb significats, etimologies i pronunciacions, en totes aquelles llengües en què sigui possible. El Viccionari és l'acompanyant lèxic al contingut obert de l'enciclopèdia Viquipèdia. Aquesta versió va començar el 4 de maig del 2004 i ja s'han assolit 23.086 entrades. Qualsevol pot desar-editar qualsevol definició; identificar-se és opcional. Vegeu les Preguntes Més Freqüents per a més informació sobre el projecte, i la pàgina d'ajuda amb informació sobre com utilitzar i contribuir al Viccionari. El contingut del Viccionari està cobert per la llicència de documentació lliure de GNU, la qual cosa significa que és lliure i així romandrà per sempre. Vegeu Viccionari:Copyrights per a més detalls.

VIQUITEXTS:


La biblioteca lliure. Ací podeu trobar documents de tota mena en català que estan en el domini públic (no tenen drets d'autor) o sota la Llicència de documentació lliure de GNU o Creative Commons.. Actualment hi ha **1.501** escrits i cada dia n'hi podreu trobar més.

VIQUILLIBRES:


La biblioteca de llibres de text i manuals lliures que tothom pot millorar.Actualment disposem de 684 pàgines en 84 llibres en català. Vegeu més detalls a la pàgina d'estat.

VIQUILLIBRES: LA TAVERNA:

Aquesta pàgina conté converses respecte Viquillibres. També és el lloc de trobada virtual de tothom, així com un espai per a distreure'ns i crear-hi un bon ambient. Aquí parlem sobre afers que concerneixen tothom, però si teniu alguna cosa a dir específicament sobre un text o un usuari, si us plau, feu servir la seva respectiva pàgina de discussió. Podeu llegir i contestar les converses ja iniciades (pitjant "editar" al costat dret del títol de cada conversa).

VIQUIDITES:


És un projecte de la Fundació Wikimedia per produir una col·lecció de dites, citacions, embarbussaments i frases fetes i cèlebres lliures, originals en llengua catalana i traduïts d'altres llengües.
El projecte anglès va començar el juny del 2003, mentre que la versió catalana va iniciar-se el 23 d'agost del 2003 i actualment tenim 444 articles. Podeu veure les darreres modificacions a Canvis recents.
Recordeu, també que per elaborar una Viquidita és important que reculli almenys quatre citacions del personatge, així s'evitaran Viquidites incompletes i categoritzades com a esborranys.


Pedagogia dels wikisD'acord amb Renée Fountain, els valors pedagògics que tenen els wikis són:
 • Els Wikis són democràtics: Permeten als usuaris crear i editar qualsevol pàgina en un lloc web és motivador ja que fomenta l'ús democràtic del web i promou la redacció de contingut per usuaris no tècnics.
 • Els Wikis incorporen la noció de contingut dinàmic en contínua actualització: La immediatesa del procés d'edició del contingut, facilita als usuaris aportacions contínues al corpus textual del document wiki.
 • La tecnologia Wiki promou l'escriptura: El format hipertext simplificat dels wikis permet concentrar-se en el contingut textual, és a dir en el procés d'escriure, sense les distraccions associades a les floritures d'altres programaris d'edició de text. La manca o limitació d'imatges també permet un major èmfasi en la redacció de contingut textual de qualitat.
 • Els Wikis faciliten l'autoria distribuïda de documents públics:
  Cocrear és complex, tant en el món real com en el virtual. Malgrat aquesta complexitat, els wikis han demostrat el seu potencial per generar documents de gran abast de forma col·laborativa.
 • Els Wikis amplifiquen la interacció: Amb els wikis es recuperen alguns dels trets del llenguatge oral, com els d'apropiació i recreació, i també maximitzen els avantatges de la paraula escrita com la reflexió, la recensió, la publicació de resultats acumulatius.
 • Els Wikis promouen la negociació: Els fòrums o espais de discussió que tenen associats molts wikis, eduquen en el debat obert, l'argumentació i contraargumentació promouen la cerca del consens i la presa de decisions de forma no jeràrquitzada.
 • Els Wikis faciliten l'edició col·laborativa i oberta: Tot el que s'escriu és sotmès a escrutini constant de la comunitat. L'edició mutualitzada de contingut pot millorar la qualitat de les idees exposades. El discurs i les modificacions queden explícites, els canvis del redactat deixen traça i es pot seguir perfectament l'evolució del discurs.
 • Els Wikis generen patrimoni cultural col·lectiu durable: La majoria de treballs escolars que es proposen als centres educatius tenen audiències molt limitades (normalment únicament el professor) . Quan un treball escolar té una dimensió pública àmplia i té una vocació de permanència, adquireix una altra dimensió per als alumnes. Escriure per a una audiència "real" és més motivador i comporta una major autoexigència, també pot induir l'aprenentatge de millors competències comunicatives.
 • Els Wikis promouen el voluntariat: Els valors del treball voluntari són inherents a molts projectes wiki. El professorat ha de buscar mecanismes per valorar i avaluar, qualitativament i quantitativa, les aportacions de l'alumnat en projectes com la Viquipèdia.
 • Els Wikis i l'anonimat responsable: Cal fomentar l'ètica de la participació positiva a les comunitats wiki. L'anonimat que faciliten molts wikis, ha de ser emprat de forma responsable per preservar la privacitat, no com a mecanisme d'impunitat.

Don Tapscott en el seu recent llibre "Wikinomics" explica com també les empreses han descobert el potencial del treball col·laboratiu en xarxa. Els exemples que descriuen mostren les possibilitats de les comunitats virtuals, formades per centenars o milers de voluntaris, per resoldre problemes i crear valor, de forma més eficient que les organitzacions clàssiques.

En resum podriem dir que els wikis i el treball col·laboratiu en xarxa són dels millors models de Tecnologies per l'Aprenentatge i el Coneixement (TAC).
Etiquetes de comentaris: TAC, wiki, wikipedia
Jordi Vivancos; 19 de maig de 2007.
 • VÍDEO en Dot.sub: Què és un wiki.

(Anglés subtitulat en català) • Introdució al wiki (A. de la Torre).
 • Blocs o wikis? Presentació de Lourdes Doménech

que estableix les diferències d'ús (didàctic) entre blocs i wikis. • Utilització de wikis a l'ensenyament universitari. Projecte EDIP (UOC - Dret).
 • Enterprise wikis: an introduction.

 • D'altres presentacions interessants sobre Web 2.0.


-Nueva Sociedad, Sociedad en Red (Tíscar Lara)
-Comunicación Corporativa y Universidad (Tíscar Lara)
-20 presentacions més de Tiscar Lara
-¿Las personas debemos tener identidad digital? Cómo construirla (Juan Freire)
-50 presentacions més de Juan FreireManuals i enllaços per a la iniciació al wiki

 1. CURS DE WIKISPACES, de VicençMartínez (en català)
 2. FEM UN WIKI (wikitaller per a crear un wiki i gestionar-lo). Lourdes Doménech.
 3. Creació i gestió d'un wiki (amb tutorials), per Lourdes Barroso. (un clàssic, en castellà).
 4. El wiki en wikispaces (Carlos Cabanillas)
 5. Manual en línia de Wikispaces: http://d.scribd.com/docs/15cqgrlerbcjrkdlicbb.pdf
 6. Wikis estrangeres sobre aprenentatge digital: http://nswinnovations.wikispaces.com
 7. Aprendices
 8. WIKIS EN EDUCACIÓ: Selecció de wikis favorits feta per Felipe Zayas
 9. Mister Wong: selecció de wikis favorits d'Antoni de la Torre.
 10. Regles de marcatge textual: (en castellà)Wikis per a la formació del professoratWiki col·laboratiu del professorat de llengua


Altres experiències amb wikis aplicades a l'aula

Enllaços de gran interès sobre els wikis (font: AulaWiki21)

"Los wikis, esas webs siempre en marcha",

post de Felipe Zayas en Darle a la lengua el 28 d'octubre de 2008.