SESSIÓ 5

Tasques de la sessió

 1. Enllaçar els wikis creats a la sessió anterior en la pàgina personal.
 2. Comprovar que cada wiki continga el següent: dues o més pàgines obertes i una enllaçada internament;una taula de continguts; una foto inserida; una presentació i un vídeo incrustats.
 3. Registrar-se amb el mateix nick / nom d'usuari i clau d'accés en diferents webs: DotSub(vídeos), Scribd(documents visuals), Slideshare(presentacions) Box(documents), Podomatic(àudio, música).
 4. Visitar i presentar Slideshare i DotSub. Explicar, si ho permet l'ordinador, la subtitulació de vídeos.
 5. Subscripció de continguts: registrar-se en Google Reader i subscriure's a un parell de blogs, si més no. Explorar aquest agregador.
 6. Visitar Diigo i els marcadors seleccionats. Registrar-se en Diigo i introduir-hi una xicoteta llista de llocs o documents favorits de la xarxa.
 7. Explorar els recursos de Google i en especial Google Docs (i Google Grups, si cap).
 8. Compartir el document "Tasques de la sessió" en Google Docs.
 9. Reconéixer alguns cercadors generalistes i especialitzats i explorar el punt de vista diferent en llur recerca tot fent-hi busques.
 10. Redactar al diari una valoració al voltant dels quatre punts tractats en la sessió: lectors de continguts, marcadors socials, recursos de google i cercadors.Subscripció, agregació o sindicació/redifusió de CONTINGUTS WEB (RSS, FEEDS)


Video presentació: -http://dotsub.com/view/69aa48a4-a95f-4bc8-a511-bb0a1ee95e12

Un canal web o d'informació web, també conegut com a fil web, feed o webfeed de l'anglès, és un contenidor d'informació destinat a la seua sindicació. Aquest és tracta generalment d'un document XML i els seus formats més habituals són actualment l'RSS i l'Atom.

Redifusió de continguts web

Part del contingut d'una pàgina web es posa a la disposició d'altres llocs o subscriptors individuals en la forma de canals web, essent el format més habitual l'RSS, tot seguit per l'Atom. Els programes informàtics compatibles amb algun d'aquests estàndards consulten periòdicament una pàgina amb titulars que enllacen amb els articles complets en el lloc web original. A diferència d'altres mitjans de comunicació, els drets de redifusió de continguts web solen ser gratuïts, i no sol intervenir un contracte entre les parts sinó una llicència de normes d'ús.

Els lectors de “Feeds”. Google Reader


Abans de res, cal recordar que per disposar de qualsevol utilitat de Google fa falta tenir un compte de Gmail actiu i per tant, haver-s’hi registrat.
Per començar anirem a l’adreça de Google Reader. Si no tenim “cookies” activats al navegador o no ens hem validat previament a algun servei de Google, provablement ens demanarà que subministrem les credencials per poder accedir.
Un cop hi haguem accedit ens proposarà coses com “Visita guiada” o una sèrie de pestanyes que ens permetran navegar pels feeds recomenats per google (depèn de l’idioma en que el tinguem configurat). A dalt també veurem un parell de pestanyes:”recomendaciones” i “Navegar”. Podeu experimentar una mica amb l’entorn encara que no hi tingueu cap grup, però jo us recomanaria que directament us sindiquéssiu ja a algun bloc. Ja que el teniu obert aquest per exemple.

- per Explorer 7 no tindreu més remei que baixar a la barra esquerra del bloc i sota el títol “Subscribe” marcar “Entries (RSS) amb el botó dret i “copiar acceso directo” al menú contextual. Tornar a la pestanya de “Reader” i al separador de la barra esquerra fer clic a “+ Añadir suscripción”. Altre cop sobre la caixa de text que se’ns ha obert: Botó dret i “pegar”-
-Per Firefox la podreu trobar a la mateixa barra d’adreces a la dreta de tot i simplement dir-li que ens volem subscriure al contingut fent servir Google Reader, automàticament aquest se’ns obrirà i ja podrem veure el nou contingut sindicat.-
Ara ja tenim afegit un nou bloc i podem veure que al costat del títol hi ha una xifra entre parèntesi, aquesta indica la quantitat d’articles no llegits que tenim, si ja els tenim vistos d’antuvi podem clicar sobre el bloc en qüestió i un cop se’ns desplegui a la dreta fer clic a “marcar todos como leidos”. A partir d’ara cada cop que aquest bloc actualitzi un nou article, al reader se’ns posarà en negreta i entre parèntesi apareixera la quantitat d’articles nous des del darrer cop que el vam mirar.
Hi ha dues formes de veure la informació de les subscripcions “Vista complerta” i “vista de lista”. La primera ens mostrarà el contingut total del Feed, mentre que l’altra ens ensenyarà només el títol de l’article (jo faig servir aquesta última).
Si l’article esta incomplert o volem visitar la web de l’autor per deixar-li algun comentari, només ens caldrà clicar sobre el símbol de les cometes al costat del títol.
També podem definir què volem que ens ensenyi Reader, si només els articles nous, o tots els articles. Per això podrem fer clic sobre “Mostrar: X elementos nuevos – todos los elementos”.
I la resta, crear directoris, organitzar els elements i altres configuracions. Ja corren a compte de l’experiència i l’ús.
Però, i per què m’agrada Google Reader?
Així, vist en català o castellà. Realment no sembla que tingui gran cosa però jo en faig servir la versió anglesa, tant a gmail com a GReader. En aquest idioma, Gmail permet configurar colors per les etiquetes i compta amb una forma més avançada de Xat. Mentre que Reader, permet fer “shares” (compartir articles interessants) amb els teus contactes de GChat que també facin servir Reader. I d’aquesta manera, potser els nostres amics, s’assabenten de notícies o de llocs interessants que desconeixien.Marcadors socials de favorits (Social bookmarking)


Els sistemes de marcatge en línia, coneguts amb el nom de marcadors socials (social bookmarking) ens faciliten en gran mesura el registre dels nostres favorits.
En primer lloc, podem accedir a la nostra llista de favorits des de qualsevol ordinador connectat a Internet.
En segon, podem compartir-los amb companys/es de feina o amb qui vulguem. Igualment, podem tenir la nostra llista privada.
I tercer, podem trobar usuaris amb interessos idèntics als nostres, que utilitzen les mateixes folcsonomies (etiquetes) i accedir als seus favorits.

Us proposem de registrar-vos a Diigo pels avantatges que forneix en comparació amb altres webs del seu gènere. Inconvenient: Només es troba en anglés.

Exemple de Grups en DIIGO: Schools & Education
Exemple de marcadors de Verbascripta en DIIGO
Els marcadors de 13 persones que segueix Verbascripta
Persones que segueixen els marcadors de Verbascripta
--Diigo - "Potente herramienta de investigación on-line"(entrada de blog)
--Tutorials de Diigo en anglès.
--Tutorial en anglès en format de presentació sobre Diigo.RECURSOS DE GOOGLE


Article de blog introductori sobre els recursos de Google:
A. POST "Utilitzant eines de Google", del blog RECURSOS TIC PEL MESTRE. Els recursos de Google s'utilitzen molt en l'organització escolar a Catalunya.

Per a començar a treballar amb Google, configureu el vostre compte i dissenyeu la pàgina principal del navegador.
 • GOOGLE ACCOUNTS: Configuració de perfil, personalització i productes activats del compte de Google.
 • iGoogle: Pàgina principal de Google amb la nostra selecció de Widgets informatius i de recursos que activem.

1.-CORREU ELECTRÒNIC:
Gmail es basa en la idea que el correu electrònic pot ser més intuïtiu, eficaç i útil. Fins i tot divertit. Al capdavall, Gmail té:

Menys correu brossa
Manteniu els missatges no desitjats fora de la safata d'entrada amb la innovadora tecnologia de Google.

Accés mòbil
Llegiu Gmail al vostre telèfon mòbil indicant http://gmail.com/app al navegador web del telèfon. Més informació

Un munt d'espai
Més de 7380.146925 megabytes (i comptant) d'espai d'emmagatzematge gratuït; mai no haureu de tornar a esborrar un missatge.

2.-CERCADOR D'IMATGES:
3.-GOOGLE MAPS: Geolocalitzador
4.-GOOGLE GRUPS: Creador i localitzador de grups de treball
---Què pots fer amb els grups?
 1. Debat en línia o per correu electrònic
 2. Crear pàgines especialitzades amb substància
 3. Personalitzar l'aspecte i els gràfics

5.-GOOGLE LLIBRES: Cerca el text complet dels llibres i descobreix-ne de nous
6.-GOOGLE BLOCS: Cercador de blocs per temes i etiquetes
7.-GOOGLE TRADUCTOR: Traducció de text, de pàgines web o de documents
8.-GOOGLE DIRECTORI: El web organitzat temàticament en categories. Cercador de webs
9.-GOOGLE CALENDAR: Calendari per a organitzar-se, incrustable i portable

Organitza el teu temps i comparteix esdeveniments amb amics
Amb el calendari en línia gratuït de Google, ara pots seguir fàcilment els esdeveniments més importants de la vida des d'un únic lloc.
 1. Comparteix la teva planificació: Permet que la família i els amics vegin el teu calendari i visualitzeu les planificacions que els altres hagin compartit amb tu.
 2. Posa el teu calendari en marxa: Accedeix a Calendar des del telèfon amb el calendari integrat o el navegador mòbil.
 3. No t'oblidis mai més d'un esdeveniment: Rep recordatoris d'esdeveniments per correu electrònic o missatges de text directament al teu mòbil.
---Com incrustar el meu calendari de Google al bloc (o el wiki).

10.-PICASA: Àlbums Web
Compartiu fotografies amb els amics i la família
...o exploreu fotografies públiques
external image left-1.jpg
external image left-1.jpg

external image mosaic5.jpg
external image mosaic5.jpg


11.-GOOGLE DOCUMENTS

Creeu i compartiu el vostre treball en línia

external image home_screenshot2.gif
external image home_screenshot2.gif

Crea, edita i carrega de forma ràpida
Importa els teus documents, fulls de càlcul i presentacions existents o bé crea’n de nous des de zero.
Accedeix i edita des de qualsevol lloc
Només necessites un navegador web. Els teus documents s’emmagatzemen de forma segura en línia.
Comparteix les modificacions en temps real
Convida altres usuaris a veure els teus documents i modifiqueu-los junts al mateix temps.
És gratuït, no has de pagar ni un cèntim


12.-GOOGLE LLOCS WEB

Esteu pensant de crear un lloc web?

Llocs web de Google és una manera gratuïta i fàcil de crear i compartir pàgines web. Més informació.

Creeu fàcilment pàgines web amb el contingut que us interessa

Recolliutota la vostra informació en un sol lloc

Controleu qui ho pot veure i editar
external image sites_infographic_sm.jpg
external image sites_infographic_sm.jpg


13.- GOOGLE ACADÈMICS: Recerca d'articles acadèmics en la xarxa i en qualsevol llengua.
14.- GOOGLE READER / LECTOR: Lector de feeds o subscripcions a notícies de periòdics digitals, entrades de blogs, etc.
15.- ALERTES DE GOOGLE: Recepció per email de les modificacions de les web, blogs, notícies, etc. a què ens subscrivim.
16.- GOOGLE EARTH, ETC.


Novetats de Gmail (octubre de 2009)

 • external image labs_icon.png
  external image labs_icon.png
  Novetat a Labs: Funcions 'Heu topat amb un paio equivocat?' i 'No us oblideu del paio'
  Mai heu inclòs el Jordi (el vostre cap) en lloc del Jordi (el vostre amic) en un correu electrònic sense voler? Vaja. Activeu la funció 'Heu topat amb el paio equivocat?' i Gmail comprovarà si el que realment volíeu era incloure el Jordi Casas i no el Jordi Pedra, basant-se en el grup de persones a qui envieu correus electrònics amb més freqüència.
  Amb la funció 'No us oblideu del paio', podeu començar a redactar un correu electrònic a un grup de persones i Gmail us suggerirà altres contactes que potser us interessa incloure. Comproveu aquestes funcions experimentals i tota la resta a la pestanya Labs, a Configuració.
 • Què ens ha tingut ocupats?

 • external image high_score.png
  external image high_score.png
  Quatre temes més
  Feu que Gmail tingui l'aspecte d'un tranquil camí de gespa o bé d'un videojoc de la vella escola. No us podeu decidir? Trieu 'Aleatori' i gaudiu d'un tema diferent cada dia. Consulteu tots els temes disponibles a la pestanya Temes, a Configuració.
 • external image translate.gif
  external image translate.gif
  Novetat a Labs: Traducció de missatges
  Activeu la 'Traducció de missatges' des de la pestanya Labs, a Configuració. D'aquesta manera, cada vegada que rebeu un correu electrònic en un idioma que no sigui el vostre, Gmail el traduirà automàticament a un idioma que pugueu entendre amb un sol clic.
 • external image tasksmobile.png
  external image tasksmobile.png
  Tasques de Google: el primer de la promoció de Gmail Labs
  Disponible a Gmail, Google Calendar, iGoogle i al telèfon mòbil, Tasques de Google és una senzilla llista de coses per fer que us acompanya a tot arreu. Feu clic a 'Tasques de Google' sobre la llista del xat per començar (ja no cal que el torneu a activar des de la pestanya de Google Labs). Més informació
 • external image labels_dragdrop_sm.png
  external image labels_dragdrop_sm.png
  Arrossegar i deixa anar etiquetes
  Ara podeu arrossegar les etiquetes cap els missatges i els missatges cap a les etiquetes, com si es tractés de carpetes. Com que estan col·locades sobre la llista del xat, les etiquetes que utilitzeu amb més freqüència són més accessibles. La resta d'etiquetes estan ocultes però hi podeu accedir des de 'més'. Personalitzeu quines etiquetes voleu veure des de la pestanya Etiquetes, a Configuració. Més informació
 • external image labs_icon.png
  external image labs_icon.png
  Gmail Labs: una base de proves per a funcions experimentals noves
  Proveu funcions en fase de desenvolupament i digueu-nos què en penseu. Per començar amb Labs, feu clic a la pestanya "Labs" de "Configuració". Més informació
 • external image label_sm_intl.jpg
  external image label_sm_intl.jpg
  Etiquetes: autocompletar i "mou-ho a"
  Els botons i els menús de la part superior de la safata d'entrada són una mica diferents. Hi ha un botó "Etiquetes" nou que facilita encara més la tasca d'etiquetar missatges. Activeu les tecles de drecera i premeu "L" per mostrar les etiquetes; la funció autocompletar les agafarà d'allà. Utilitzeu el botó "Mou-ho a" per etiquetar i arxivar en un sol pas: com ho faríeu amb una carpeta. Més informació
 • external image pdf_sm_intl.jpg
  external image pdf_sm_intl.jpg
  Visualitzacions prèvies de Fast PDF
  Ara podeu previsualitzar fitxers PDF directament al navegador sense haver d'esperar que es baixin i s'obrin en una altra aplicació. Feu clic a l'enllaç "Visualitza" que apareix al costat dels fitxers .pdf adjunts que rebeu.
 • external image themes_sm_intl.jpg
  external image themes_sm_intl.jpg
  Animeu la Safata d'entrada amb els Temes de Gmail
  Des d'un gris minimalista fins a paisatges muntanyosos, escolliu entre més de 30 opcions per personalitzar l'aparença del vostre compte de Gmail. Per començar, feu un cop d'ull a la pestanya Temes a Configuració. Més informació
 • external image gvv_scrshot.gif
  external image gvv_scrshot.gif
  Una imatge val més que mil paraules. Parleu cara a cara amb el xat de veu i de vídeo de Gmail.
  • Mireu i escolteu els vostres amics i familiars directament des de Gmail
  • Feu-vos mirar i escoltar amb el vídeo i l'àudio d'alta qualitat
  • Només necessiteu una càmera web i una petita baixada que triga pocs segons a instal·lar-se
  • Comenceu o obtingueu més informació
 • Emoticones – no només són per al xat
  Expresseu-vos amb emoticones.
 • Etiquetes de colors.
  Organitzeu millor el vostre correu electrònic amb les noves etiquetes de colors. Simplement feu clic a la mostra de color que hi ha al costat de cada etiqueta per assignar un color.
 • Xat en grup.
  Feu xat amb diverses persones sense tenir obertes diverses finestres. Convideu els vostres amics a una conversa en grup. Per iniciar un xat en grup, feu clic a "Xat en grup" al menú "Opcions" mentre feu servir el xat.
 • Sincronitzeu la safata d'entrada amb dispositius de manera instantània i automàtica. Tant si llegiu o escriviu el correu electrònic al telèfon com si ho feu a l'ordinador, els canvis que feu a Gmail es veuran des de qualsevol lloc on accediu a la safata d'entrada.
 • Si aneu a m.gmail.com, podreu gaudir de totes les característiques de Gmail, incloses la vista i la cerca de converses, i molt més. Més informació.
 • Visualitza com a presentació de diapositives.
  Ara podeu obrir fitxers adjunts de PowerPoint com a presentacions de diapositives, sense haver de baixar-vos res. Simplement feu clic a l'opció "Visualitza com a presentació de diapositives" situada al costat del fitxer adjunt .ppt que vulgueu previsualitzar. Com que també podeu obrir fitxers adjunts .doc i .xls amb Documents de Google, no cal que el vostre navegador consulti els fitxers adjunts de Gmail.
 • Notificacions de missatge nou per evitar quedar malament.
  Algun cop heu enviat un missatge i de sobte us heu adonat que una altra persona havia enviat una resposta millor i més encertada uns moments abans? Ara, si algú envia una resposta mentre esteu llegint una conversa (o responent), rebreu una notificació que us indicarà que ha arribat un missatge nou. Feu clic a "Actualitza la conversa" per veure què us heu perdut.
 • Reenvia'ls tots.
  Mentre visualitzeu una conversa, utilitzeu el nou enllaç "Reenvia'ls tots" de la dreta si voleu reenviar tota la conversa en comptes de només un missatge.
 • Recupera el correu d'altres comptes.
  Ara, Gmail pot comprovar si heu rebut correu en altres comptes de correu electrònic que tingueu. Podeu recuperar el correu (el nou i l'antic) d'un màxim de cinc comptes de correu electrònic i tenir-lo tot a Gmail. A continuació, podeu crear fins i tot una adreça de remitent "De:" personalitzada, que us permetrà enviar missatges des de Gmail, però amb el mateix aspecte que si els haguéssiu enviat des d'un altre dels vostres comptes. Si us plau, tingueu en compte que només podeu recuperar correu de comptes que tinguin l'accés POP3 habilitat.
 • És una festa de Gmail i tothom hi està convidat.
  Encara podeu convidar els amics a gaudir de la protecció contra el correu brossa de Gmail, d'un munt d'emmagatzematge gratuït i altres característiques extraordinàries, però també els podeu dir que visitin www.gmail.com i que es registrin sense invitació.
 • Gmail per a dispositius mòbils.
  Aneu amb el navegador web del telèfon a http://googlemail.com per accedir a Gmail des del telèfon o el dispositiu mòbil. És fàcil d'utilitzar i és gratuït (però sí, el vostre pla de connexió sense fils potser us cobrarà).
També disposa de les característiques extraordinàries següents:
  • Optimitza automàticament la interfície del telèfon que esteu utilitzant.
  • Obre els fitxers adjunts que rebeu amb els missatges, incloent-hi fotos, documents de Microsoft Word i fitxers pdf.
  • Permet respondre amb una trucada als contactes dels quals tingueu el número de telèfon a la llista de contactes de Gmail.
Més informació.
 • Xats que ens fan parlar.
  Poseu-vos en contacte amb els vostres amics a l'instant des de dins de Gmail. És el millor que li ha passat a Gmail... bé, des de l'aparició de Gmail. Més informació.
 • Arriba la detecció de virus.
  Obtingueu una comprovació automàtica cada vegada que obriu i envieu un missatge amb un fitxer adjunt. Fem tot el que podem per eliminar virus per tal de poder-vos protegir de tots els que trobem. Però amb els refredats us haureu d'espavilar solets (proveu amb una sopeta de pollastre).
 • Resposta automàtica de vacances.
  Activeu la resposta automàtica de manera que si esteu prenent el sol a la platja o viatjant amb el ferrocarril transsiberià, els vostres amics sabran que no mirareu el correu.
 • Grups de contactes.
  Finalment ha arribat una de les característiques més sol·licitades. Ara podeu enviar missatges a un grup en comptes d'haver de triar les adreces individuals cada vegada.
 • Mostra'l en format HTML.
  Ara podeu veure fitxers adjunts de Microsoft Office, OpenOffice o .pdf com a pàgines web fent clic a l'enllaç "Mostra'l en format HTML" en comptes de baixar-los. Resulta útil per quan voleu veure'ls més ràpidament, quan utilitzeu un dispositiu mòbil o quan no vulgueu instal·lar programari només per veure un document.
 • Desament automàtic.
  Ens hem passat 20 minuts escrivint aquesta entrada i el navegador ha fallat.
  Sort que existeix el desament automàtic. Desa. automàticament.
 • Sigues tu mateix.
  @gmail.com o @lavostraescola.edu o @elvostredominipersonalitzat.com. Ara podeu personalitzar l'adreça del remitent "De:" als missatges sortints perquè es mostri una altra de les vostres adreces. Utilitzeu un àlies o una adreça electrònica pròpia, però feu tots els enviaments des de Gmail.
 • Emporta't els amics a tot arreu.
  Ara podeu exportar els vostres contactes de Gmail. Deseu-los en un fitxer per utilitzar-los en un altre compte o servei. És genial si utilitzeu l'accés POP gratuït de Gmail. O simplement feu-ne una còpia de seguretat per no tornar a perdre cap contacte mai més.CERCADORS UNIVERSALS, ESPECIALITZATS I METACERCADORS


Cal tenir en compte que cada mòdul utilitza la seva pròpia estratègia a l'hora recollir informació d'una pàgina i ordenar els resultats de les cerques, de manera que les pàgines de major rellevància en un cercador no tenen per què coincidir amb les de la resta, d'aquesta manera aporten punts de vista diferents.

GOOGLE

http://www.google.com
Com activa el seu èxit google.com? És un resultat alfanumèric que s'inicia en consultar un dubte, aquí, en una espiral de resultats positius, s'activen 254.000 servidors, després 1.000.000 processadors als que activen 12.000 milions de pàgines web i indueixen a una potència a la "n" de xifra digital, que en un obrir i tancar d'ulls obtenim una resposta, afirmativa. És una equació de 500 milions de variables possibles que Google resol en un clic. Aquestes consultes pugen a més de 800 milions per dia.
Sense cap dubte Google ara per ara és el cercador més utilitzat en el Món a nivell general. Existint encara països on no són la primera font de consultes. Com és el cas de Corea, la Xina, i molts països asiàtics, que representen un part molt important dels 1.200.000 usuaris actuals de la Xarxa
Google encara que el seu cercador, és la font prioritària dels seus ingressos i utilització, tenen desenvolupades eines, que per si mateixes són d'interès per a gran majoria d'usuaris com són: (VEURE MES)

YAHOO

http://www.search.yahoo.com
Un dels llocs més importants en la història d'Internet i possiblement el portal més gran existent és la història de dos joves emprenedors. Un renovat Yahoo! ens presenta un milloradíssim motor de cerca, al qual ha dotat de nombroses possibilitats. Menció especial mereix la transformació de Yahoo!, La novetat més destacada és que l'usuari pot personalitzar les seves cerques a través del servei "My Yahoo! Search". D'aquesta manera, l'internauta pot anar guardant així els enllaços que vulgui i fins i tot introduir comentaris personals. Posteriorment, en l'opció "El meu web", l'internauta trobarà només aquelles pàgines que hagi consultat amb anterioritat, semblant a un servei de favorits. A més, el portal permet emmagatzemar adreces de sindicació de continguts amb la finalitat de rescatar i utilitzar més tard. A més compta amb nombroses eines útils i interessants. (VEURE MES)

123PEOPLE.ES

http://www.123people.es
Cercador de persones en el web


Wikia Search

http://alpha.search.wikia.com/
El cercador web "de codi obert, transparent i col • laboratiu" creat pels responsables de la popular Viquipèdia. a la pàgina de resultats s'inclou el valor numèric de la rellevància de cada enllaç per a cada cerca, al costat de la URL i l'enllaç de la versió memòria cau. 'Wikia Search' utilitza la tecnologia oberta de Nutch, una implementació de l'API de Lucene per indexar i fer cerques dins dels documents web que rastregen mitjançant la tecnologia de grub. El rastrejador 'grub' seria part de la plataforma oberta 'Atlas', ideada per Jeremy Miller (el creador del popular sistema de missatgeria Jabber) per 'Wikia Search', i que serviria per crear "comunitats de cerca totalment distribuïdes", i en la qual tots els participants tindrien un paper. Aquells que tinguin 'grub' en el vostre equip serien "fàbriques de continguts" i el projecte pretén recollir tota la informació rastrejada dins d'un mateix arxiu, que estaria a disposició pública mitjançant la llicència 'articles'.
El cercador Nutch et permet crear els teus propis algoritmes de cerca, i 'Wikia Search' pretén modificar per oferir-los un component social que altres cercadors no ofereixen directament. D'aquesta manera, s'intentarà que els usuaris d'aquest cercador puguin tant votar positivament o negativament cada URL, com modificar manualment els resultats de la classificació realitzada per l'algorisme. Com han indicat els seus responsables, es tracta simplement aquesta d'una presentació en públic perquè els usuaris puguem anar detectant errors, i ens anem familiaritzant per poder col • laborar, si així ho desitgem, en la seva millora.

Powerset

http://www.powerset.com/
Powerset humanitza les cerques a Internet davant el robotitzat Google.
El sistema intenta entendre el significat entre paraules, d'una forma semblant a com els humans comprenen el llenguatge. Neix amb intenció de ser un rival per a Google. En temps en què els humans intentem robotitzats cada vegada més, un nou cercador d'Internet està intentant humanitzar la xarxa.
L'omnipresent empresa, que s'ha convertit en sinònim de consultes a Internet, haurà de veure's les cares en breu amb un seriós competidor, que aposta per un sistema més eficient i humà.
Barney Pell, cofundador i director executiu de Powerset, va dir que aquest sistema "intenta entendre el significat entre paraules, d'una forma semblant a com els humans comprenen el llenguatge". "Al contrari que altres motors de cerca que utilitzen un índex de paraules clau, Powerset fa un profund anàlisi lingüística de cada frase que llegeix", va afegir. És a dir, Powerset aspira a "entendre" el significat dels termes i frases buscats, mentre que la resta utilitza un sistema de paraules clau-mostraran pàgines que continguin aquestes paraules en algun lloc del text-i complicats algoritmes per determinar la importància de els resultats. Per exemple, els usuaris de Powerset podran introduir en la casella de cerca frases completes com "Què dividend pagarà Telefònica aquest any?", En lloc d'una combinació de paraules com "dividend + Telefónica + 2007".
Aquesta no és la primera vegada que un cercador intenta "entendre" l'idioma dels usuaris, però Powerset ha cridat l'atenció dels experts del sector perquè la seva tecnologia està avalada pel Centre de Recerca de Palo Alto (PARC) a Silicon Valley, una filial del grup Xerox que ha estat darrere d'innovacions com el ratolí per a ordinadors.

MSN

http://www.live.com
MSN, ha presentat el seu nou cercador, una versió més simplificada que sembla estar força inspirada a Google, el seu màxim rival. Amb l'objectiu de "ajudar a la gent a tenir un accés més ràpid, net i fàcil a la informació", MSN ha portat a terme aquesta modificació per millorar el seu sistema de cerca i incloure-hi diversos enllaços als seus principals serveis, com Hotmail , Messenger o Notícies.

A9

http://a9.com/
El servei d'A-9 introdueix novetats considerables per facilitar l'ús i l'organització de les cerques mitjançant columnes configurables que col.loquen els resultats a l'abast dels internautes. La seva gran avanç és una funció que permet guardar les cerques anteriors a la carpeta de favorits per recuperar-les o eliminar-les quan l'usuari ho desitgi. "És un motor de cerca amb memòria"
A-9 és el cercador d'Amazon, i més de buscar en el text de les webs, imatges i altres continguts habituals, porta a terme cerques dins dels llibres del catàleg Amazon. Això li pot ser de gran ajuda per localitzar llibres que parlin d'un determinat tema, personatge, etc.
El servei A9.com, que va ser habilitat recentment, amplia el conjunt ja gran de serveis de mapes en línia. Altres serveis similars són Mapquest.com d'AOL, Yahoo, Google i MSN.com
A9 compta amb un índex de 35 milions de fotografies de 22 ciutats dels Estats Units.
El cercador va començar a publicar fotografies de determinades adreces a principis d'aquest any com a part del seu servei de Pàgines Grogues. El nou servei s'estén aquesta característica en presentar fotografies de carrers de la ciutat al costat d'un mapa tradicional amb una graella d'artèries urbanes.
A9 pensa que les fotos de carrers seran més útils que un servei nou de google que dóna una vista satelital d'un barri. "Estem fent mapes una mica menys abstractes i més semblants al món real", va dir Udi Manber, president de A9.
Quan un usuari demani indicacions a A9, el servei li donarà fotos dels comerços a la ruta recomanada, sempre que es trobin en el seu índex.

Ask Jeeves

http://www.ask.com/
Ask Jeeves inclou els teus coneguts 'prismàtics', que permeten veure la pàgina sense necessitat d'entrar.
Aquesta funció permet als usuaris acomiadar-se del 'antic' mètode, amb el qual l'usuari ha d'obrir pàgina per pàgina i després retrocedir fins a la llista de resultats.
Ask et permet: Cerca avançada
Sap exactament el que vol trobar a la web? Utilitzeu les opcions avançades per incloure dades específiques en la seva recerca. (VEURE MES)

Scroogle

http://www.scroogle.org/
Scroogle, un motor de scraping que treballa sobre cerques de Google ocultant tota informació de l'usuari que fa la cerca. L'aplicació és obra de Daniel Brandt, creador de GoogleWatch, un dels llocs més crítics amb l'actitud del cercador pel que fa a temes com la privacitat, i que ofereix cerques completament anonimitzada a través del seu proxy, ocultant a Google tota la informació personal de la teva cerca i fins i tot del teu login, si estàs en aquell moment connectat amb algun dels serveis de Google. El lloc no utilitza cookies, i esborra tota la informació de les cerques realitzades després de 48 hores. Recerques amb la potència de Google, però amb total privacitat, i sense anuncis de cap tipus. Aparentment, el lloc està creixent en activitat, segons alguns observadors arriba ja a servir unes cinquanta mil cerques al dia, i no ha estat objecte de denúncia pel fet que la seva legalitat no ha pogut ser de moment qüestionada.

Haki

http://www.hakia.com/
S'autodefineix com "el primer cercador basat en significats", i que utilitza "un sistema semàntic propietari, en lloc dels índexs convencionals" per respondre a preguntes escrites directament en llenguatge natural. El projecte Haki està dirigit per Riza Berkan, expert en Intel.ligència Artificial i Processament del Llenguatge Natural, que afirma que la tecnologia desenvolupada permetrà rastrejar els continguts de text de la WWW per analitzar semànticament i poder retornar informació a consultes efectuades pels usuaris.

CHACHA.COM

http://www.chacha.com/
És un cercador que combina resultats provinents d'un algorisme amb altres suggerits per éssers humans, contractats per ChaCha, que exerceixen tasques de "assessors de cerques" ajudant a altres usuaris a canvi d'una certa quantitat de diners.
ChaCha està construint una veritable Xarxa Social d'assessors de cerca, a través de dades de recerques i contactes personals, amb la intenció de convertir-lo en un sistema intel ligent de recerca d'informació. Es tracta, el de ChaCha, d'un enfocament molt més interactiu i ràpid que el des de fa anys vénen oferint 'Google Answers' o 'Yahoo! Answers 'amb els seus sistemes de preguntes i respostes entre usuaris que tracten de localitzar informació.

SNAP

http://snap.com/
Snap compta amb un curiós sistema de segona cerca. Després de la cerca inicial, el sistema permet introduir uns paràmetres predefinits com a "domini", "popularitat" o "satisfacció" a partir dels quals se seleccionen els enllaços desitjats.

ALTAVISTA

http://www.altavista.com
Cercador de webs, imatges, MP3/audio, vídeo, directori, notícies. També ofereix altres eines com un traductor, filtre familiar, servei de pàgines grogues, cercador de persones i comparador de preus de diferents productes a través de Dealtime (http:/ / altavista.dealtime.com).
La base de dades actual està ordenada segons la fórmula de rellevància de AltaVista. (VEURE MES)

DMOZ OPEN DIRECTORY PROJECT

http://www.dmoz.com
És el més gran i fraternal de la web, el qual és construït i mantingut per un gran nombre de voluntaris. La seva principal missió és la de col.laborar en forma constructiva en el creixement d'Internet. L'ODP proveeix els mitjans necessaris per a una organització eficient. Incorpora noves utilitats per ajudar a l'internauta en l'elecció de l'enllaç més adequat per a les seves cerques. Si naveguem a través del directori observarem al final de cada pàgina dues boles, una de color verd i una altra de color vermell. En prémer sobre la bola de color verd, ordena el llistat d'enllaços segons el barem de popularitat que estableix Google mitjançant el seu sistema anomenat PageRank. Si premem la bola de color vermell ens facilita una imatge miniaturitzada de cada pàgina o thumbnail.

Moot

http://mooter.com/
Moot és una nova eina, originària d'Austràlia, que combina la potència d'un cercador a l'estil de Google amb la capacitat d'exposició de resultats agrupats per categories i que són representats gràficament.

Yahooligans!

http://yahooligans.yahoo.com
Per a nens de set a 12 anys. A la vegada que programa cercador i entorn dissenyat especialment per a nens, Yahooligans! ofereix nombrosos recursos d'entreteniment, a més de la recerca tradicional.

AllTheWeb ALTHEWEB

http://www.alltheweb.com/
Alltheweb pretén apropar l'espai que hi ha entre informació i acció, posant en contacte a la gent amb la informació cercada, de manera que sigui rellevant sense tenir en compte els mitjans.
Cercador de pàgines web, notícies (cerca a més de 3000 fonts de notícies internacionals), imatges, vídeo, àudio i arxius en FTPs. Disposa d'una de les bases de dades més importants a internet, sent una de les que s'actualitza més freqüentment (aproximadament un 30% dels seus registres es reindexar setmanalment)

Més metacercadors

Metacrawler

http://www.metacrawler.com/
Metacrawler, un dels metacercadors més potents d'internet ofereix un disseny renovat i una millor organització dels resultats de cerca gràcies al nou sistema que permet agrupar automàticament els resultats sota determinades categories.
El servei avançat de cerca permet utilitzar operadors booleans o delimitar indagacions per data, idioma, domini o restringir els continguts per a adults.

Ixquick

http://www.ixquick.com/
Un metacercador molt potent. Per què Ixquick és especial.
Ixquick és el metacercador més poderós del món. Els resultats de cerca de Ixquick són més complets i més exactes. Les capacitats úniques de Ixquick inclouen una Cerca avançada universal, una cerca global i un refinament avançat.
Cerqueu números de telèfon i adreces a tot el món amb el Directori telefònic internacional, de Ixquick i realitzi compres comparatives globals amb la recerca del Preu més baix de Ixquick. (VEURE MES)

Clusty

http://clusty.com/
Teoma és un motor de metacerca de Vivisimo que utilitza un algorisme per agrupar contingut basat en similituds textuals. Si introdueixes un terme de cerca a la caixa de cerca de Clusty obtindràs resultats des de diverses fonts. El cercador ofereix resultats de Ask.com, MSN, Gigablast, Open Directory Project i WiseNut, així com notícies de The New York Times, AP o Reuters. Teoma et permet personalitzar, fins a cert punt, les fonts des de les que vols obtenir els resultats. Òbviament, no pots afegir una font amb la qual Clusty no treballi.
La gran novetat en el sistema d'Clusty és la forma d'organitzar la informació. Tots els enllaços queden agrupats en carpetes o 'clusters' en els que les pàgines 'web' es distribueixen per continguts, una cosa similar al que passa en l'Explorador de Windows.
Clustybar és la barra oficial del cercador Clusty. Similar a la barra oficial de Google, aquesta permet fer consultes en la web o al lloc web actiu, així com en notícies, Viquipèdia, imatges, botigues virtuals, dipòsits d'ofertes d'ocupació, blogs i en el servei FirstGov (un cercador del govern nord-americà). Si obres les opcions de la barra veuràs que pots controlar característiques com la mida de l'historial de cerques, l'obertura de la pàgina de resultats en una nova pestanya o finestra, l'adopció de consultes fetes en altres cercadors, els tipus de cerca que prefereixis i altres.
A més et permet fer cerques des del menú de context ressaltant una paraula i fent clic dret en l'opció corresponent.
Una característica interessant de la barra són els anomenats "ClustyTips", que et mostren definicions de paraules que prèviament hagis ressaltat amb el ratolí quan fas clic dret sobre elles. Per si fos poc la barra pot ocultar-se de forma molt senzilla, ja que fent clic sobre el botó que té en el seu extrem dret veuràs que es recull a un costat de la barra de cerca del Firefox. Després perquè reaparegui tornes a fer clic allà i llest.

Genio

http://www.gennio.com/
Un cercador de capital i tecnologia cent per cent espanyols que basa la seva filosofia en el concepte dels tags. La idea principal que impulsa aquest projecte és la de la força de la intel.ligència social. Més enllà d'algoritmes i complicats mecanismes de recerca, molts usuaris guarden els seus enllaços preferits en la pestanya de Favorits o en el seu lector de feeds. La idea és compartir aquest coneixement, personal i estimat per cada usuari, amb la resta de comunitat, per a benefici de tots. Així, cada usuari podrà pujar els seus enllaços preferits (Gennes), o valorar i comentar els resultats de les cerques, que inclouen seccions de notícies, ofertes de feina, notícies i recerques locals.

Carrot

http://demo.carrot2.org/demo-stable/main
Un cercador que classifica els resultats per temes. Si de cercadors alternatius es tracta, trobem una nova variant per als que no es conformen només amb Google. Demo.Carrot2.org és un servei que està proveït d'algunes funcions que ens ajudaran a través d'alguns beneficis extres a millorar les nostres recerques a la web.
En primer lloc, cal dir que organitza la informació segons com determinem els motors de cerca a utilitzar, ja sigui a la web generalitzada, Yahoo News, Wiki, Google, etc ... A això podem afegir, una barra lateral esquerra on es situen tres pestanyes que ens classifiquen els resultats per tòpics, fonts i dominis.
Podem assenyalar a aquest mòdul com una molt útil eina per la seva capacitat d'ordenar els resultats.

WOTBOX

http://www.wotbox.com
Wotbox és un motor de cerca independent de cerca geogràfic. "Estem intentant oferir als nostres usuaris internacionals la millor opció de cerca geogràfica. Al mateix temps que pretenem que la interfície de búqueda resulti tan familiar i senzilla personalitzant la seva llengua materna."

ACCOONA

http://www.accoona.com
El cercador Accoona. La seva singularitat resideix en diversos aspectes segons anuncien els seus propietaris: Oferir cerques més rellevants mitjançant un potent algorisme basat en intel ligència artificial. Distingir cerques de pàgines globals de la xarxa i del sector dels negocis. Disposa d'una versió específica en xinès.
En els resultats inicials no hem detectat una substancial diferència respecte a altres cercadors genèrics, si de cas, mostra resultats menys rellevants.

Gigablast

http://www.gigablast.com
Disposa de dues opcions de cerca avançada. Podem utilitzar el sistema clàssic d'operadors booleans i per als internautes menys experimentats, hi ha l'opció de recórrer al mètode de formulari simple.

APOCALX

http://www.apocalx.com/
Aquest nou cercador francòfon destaca per la quantitat d'informació afegida sobre una pàgina que ens facilita quan realitzem una cerca a ell (visualització prèvia des del propi cercador, localització i característiques del servidor on s'allotja la pàgina, propietari del domini i informació d'antigues versions de la pàgina consultada.

Metacercadors

KartOO

http://www.kartoo.com/
Kartoo és un meta-cercador d'informació web que presenta els seus resultats en forma de mapes. Els llocs trobats són representats per esferes més o menys grans segons la seva pertinença. La cerca pot ser afinada amb els temes i expressions proposats. Les Opcions de cerca avançada. Té accesso seleccionant "avançada" (amb el botó "opcions" a la dreta de la pantalla de recerca).
Vam voler simplificar la vida: KartOO els proposa una pàgina model amb tots els elements característics d'una pàgina Internet. Per exemple, al prémer "direcció", podrà cercar totes les pàgines l'adreça (http://www ...) conté una paraula en particular. KartOO tradueix aleshores la seva demanda perquè cada motor pugui respondre a la cerca (això correspon a inurl: per a Google i url: per altres motors). De moment, les cerques avançades (lloc, link, etc ...) no són traduïdes per tots els motors, però els proposarem properament una nova versió "més punxeguda".
Llenguatge Natural
Podeu plantejar qüestions a KartOO. Quant detecta un punt d'interrogació (no ho oblidem!), KartOO pregunta els motors més potents en llenguatge natural i drena el mapa dels resultats.
Kartoo és un metamotor de recerca que presenta els seus resultats sota la forma d'un mapa.
Seleccioneu la llengua de la interfície (els motors i menús són específics a cada país).
Després que llanci la seva petició, Kartoo analitza i interroga els motors de cerca més pertinents, selecciona per vostès els llocs web (o pàgines web) en qüestió i se'ls subministra sota la forma d'un mapa.
En aquest mapa, els sites trobats són representats per pàgines més o menys grans, segons la seva pertinença. Quan vostè sobrevola aquestes pàgines, les paraules clau concernides s'il luminen i una descripció breu del site apareix sobre l'esquerra de la pantalla.

Turbo10

http://turbo10.com/
Turbo10 realitza funcions de metacercador a partir d'una selecció prèvia de 10 cercadors. La seva principal virtut és que l'internauta pot escollir aquest grup de cercadors des d'un llistat on es recopilen més de 3,221 cercadors especialitzats.

ILECTRIC

http://ilectric.com
ilectric concentra en uns pocs recursos àmplies capacitats de cerca. incorpora un metacercador que combina la cerca de text i imatges entre els cercadors genèrics més importants.

Dogpile

http://www.dogpile.com
És un vell favorit que existeix ja des de fa alguns anys, però que ha afegit ara una sèrie de novetats, incloent la possibilitat de trobar notícies, vídeos, música i imatges des de múltiples cercadors, a més de les ja conegudes pàgines web. Dogpile permet ara també personalitzar la forma de mostrar els resultats de la cerca.

Webcrawler

http://www.webcrawler.com/
Potent motor de cerca de recursos generals.

D'altres cercadors


-WOWD: Buscador que ordena per quantitat de clics (Ressenya a http://wwwhatsnew.com/2009/10/25/wowd-un-buscador-que-ordena-por-cantidad-de-clicks)
-MP3REALM: Cercador d'Mp3 i lletres de cançons
-Streamdrag és una forma senzilla de trobar i escoltar música a internet.
-TOPSY: Buscador en Twitter que té en compte la influència dels autors (Ressenya a http://wwwhatsnew.com/2009/05/31/topsy-un-buscador-en-twitter-que-tiene-en-cuenta-la-influencia-de-los-autores)
-Symbaloo (beta) cercador on l’ usuari pot torbar el que siga clicant a icones que representen entitats i/o conceptes.
-BlinkX: Cercador de videos oferits per emisores de TVDefinicióde metacercador

METACERCADOR EN WIKIPEDIA (CAST. traduït)

El metacercador és un sistema que localitza informació en els motors de cerca més utilitzats i manca de base de dades pròpia i, en el seu lloc, fa servir les d'altres cercadors i mostra una combinació de les millors pàgines que guarda cada cercador. Un cercador normal recopila la informació de les pàgines mitjançant la seva indexació, com Google o bé manté un ampli directori temàtic, com Yahoo. La definició simplista seria que un metacercador és un cercador de cercadors.

Avui en dia existeixen diversos metacercadors com KartOO, metarawler, todalanet, ipselon, Turbo10, WebCrawler, Dogpile, cluspy, entre d'altres. Els metacercadors faciliten i fan més eficient la recerca d'informació.

Avantatges:

L'avantatge principal dels metacercadors és que amplien de forma notòria l'àmbit de les cerques que realitzem, proporcionant major quantitat de resultats. La forma de combinar els resultats depèn del metacercador emprat.

Com que molts multicercadors mostren en els resultats la posició de la web en els cercadors, ens permet avaluar la rellevància de cada web mostrada.

Cal tenir en compte que cada mòdul utilitza la seva pròpia estratègia a l'hora recollir informació d'una pàgina i ordenar els resultats de les cerques, de manera que les pàgines de major rellevància en un cercador no tenen per què coincidir amb les de la resta, aportant punts de vista diferents.

Desavantatges:

Una de les desavantatges importants és que mentre que cada mòdul disposa de la seva pròpia sintaxi de cerca els metacercadors no distingeixen entre les diferents sintaxi. Per tant, en buscar informació molt específica és millor emprar cercadors dels que coneguem la sintaxi.

És de notar que no resulten molt clars els criteris emprats pels diversos multicercadors per a l'ordenació dels seus resultats.

En cercar en diverses fonts, l'obtenció de resultats sol ser més lenta que en un cercador normal. Molts dels multicercadors permeten establir un temps màxim per fer la cerca.