Recent Changes

Friday, July 20

 1. page space.menu edited ... ----------------------------- {88x31.png} Intra TIC està està subjecta a ... llicènci…
  ...
  -----------------------------
  {88x31.png}
  Intra TIC està
  està
  subjecta a
  ...
  llicència de
  Reconeixement-NoComercial-Compartir Igual 3.0 No adaptada de Creative Commons
  -----------------------------
  (view changes)
  1:33 pm
 2. page space.menu edited ... ----------------------------- ----------------------------- <script type="text/java…
  ...
  -----------------------------
  -----------------------------
  <script type="text/javascript" src="http://del.icio.us/js/playtagger"></script>{88x31.png}
  Intra TIC està subjecta a una llicència de
  Reconeixement-NoComercial-Compartir Igual 3.0 No adaptada de Creative Commons

  -----------------------------
  (view changes)
  1:31 pm
 3. file 88x31.png uploaded
  1:30 pm

Thursday, January 13

 1. page B-Sessió 1 edited ... Baròmetre de la comunicació i la cultura. CIS (Centre d'Investigacions Sociologiques) ... …
  ...
  Baròmetre de la comunicació i la cultura.
  CIS (Centre d'Investigacions Sociologiques)
  ...
  en aquesta sessió.sessió: "Internet: concepte, història i perspectives".
  {Internet.pdf}
  Internet: Concepte, història i perspectives - Gonçal L.-P.
  View more presentations from IES Joanot Martorell de València.

  (view changes)
  12:18 am

Thursday, September 16

 1. msg Els reptes del nou paradigma comunicatiu message posted Els reptes del nou paradigma comunicatiu El nou paradigma comunicatiu oferix una gran quantitat de possibilitats que eren impensables fins a…
  Els reptes del nou paradigma comunicatiu
  El nou paradigma comunicatiu oferix una gran quantitat de possibilitats que eren impensables fins ara. Una d'elles, pense, pot ser la construcció del pensament a través de les intervencions col·lectives, un exemple paradigmàtic és el wiki o els blocs, perquè tots dos es generen i retroalimenten gràcies a les intervencions de més d'un usuari de la xarxa.

  En el primer cas, i a més treballada a classe, tenim els wikis que tenen un grau d'adaptabilitat important, ja que poden tenir un muntó d'utilitats. Una de les quals em sembla molt intel·ligent, divertida i diferent, és el seu ús aplicat a l'ensenyament.
  Crear un wiki i que la classe participe i així no siga una rutina -de vegades, avorrida-.
  Es transforma la classe ordinària en una classe més dinàmica i divertida i, a la vegada, educativa. Com també la quantitat de temes a tractar: poesia, teatre...
  Una col·lectivitat participant o creant un tema o una unitat didàctica amb propostes, opinions, discussions...a més de tenir els alumnes tota la informació organitzada i necessària per aprendre -penjada pel professor- aquest, a més, controla l'evolució dels alumnes.

  En el bloc passa el mateix però és l'intercanvi d'informació entre els usuaris però aquesta vegada ve en forma de diari personal i les opinions giren al voltant del tema proposat del dia. Per tant, són maneres diferents de debatre sobre alguna cosa: en el primer és al voltant d'un tema i en el segon son molts temes.

  El nou paradigma comunicatiu ens ofereix un muntó d'avantatges com són les plataformes educatives, temes de política, economia... la retroalimentació creada serà possible gràcies a les reflexions, opinions... d'una col·lectivitat -cibernautes o blocaires- els quals són els vertaders constructors d'aquesta nova forma de comunicar-se que res té a veure amb el que es coneixia fins ara.
  11:05 am
 2. msg Els reptes del nou paradigma comunicatiu message posted Els reptes del nou paradigma comunicatiu Volia fer dos incisos. El primer relacionat amb el món escolar i és que moltes vegades les tecnolog…
  Els reptes del nou paradigma comunicatiu
  Volia fer dos incisos. El primer relacionat amb el món escolar i és que moltes vegades les tecnologies van més de presa que els materials per a desenvolupar-les i açò és el que passa amb Internet i la pissarra digital i amb aquesta tot un nou món. Tot un nou món tant per als alumnes com per al professorat. Com ha comentat Paula, és necessari un canvi sociològic en el qual s'englobe la formació tant del professorat com de l'alumnat. Però, és clar, pel que han dit els companys que són professors em sorprén el fet que un alumne de 17 anys sàpiga fer funcionar les videoconsoles d'última generació, l'últim messenger o qualsevol aparell que puga tenir cert grau de dificultat i no sàpiga obrir un document word!! En sembla increïble.
  Per tant es necessita un professorat competent en les TIC, en general, i especialment en el nou format d'ensenyament que són les pissarres digitals que usades adequadament tenen moltes possibilitats i, a més, canvien el formant, per complet, de les classes ordinàries.

  L'altre incís està dedicat als llibres electrònics. hem vist com els avanços tecnològics ens proporcionen certa comoditat, però és comoditat sinònim d'innovació?
  Pel que comentava Francesc sobre la “bellesa” del llibre (perfum especial, tacte...) es pot corroborar que conforme evolucione el format del dispositiu electrònic del llibre digital es podran reproduir tots els aspectes a imitar d'un llibre, això és l'olor, el so de passar les pàgines, la textura...
  De fet, l'antecessor del llibre digital -al format em referesc- són les revistes digitals i també trobem llibres clàssics a la xarxa els quals poden descarregar-se o llegir-se en línia perquè els drets d'autor han caducat.

  Respecte al que apuntava Maria Jesús, amb la creació de la literatura 2.0, naix la figura de l'autor, editor...on tots és un. Vull dir, que a Internet hi ha pàgines web on et donen la possibilitat d'editar el teu propi llibre: número de pàgines, tapes -dures o blanes-...un sense fi de detalls.
  Al meu parer, el llibre digital sí que serà el futur perquè per a les noves generacions que s'educaran a l'escola amb les pissarres digitals i amb un ordenador per a cada alumne, no trigarà gaire la convivència del llibre digital. Si aquesta generació informatitzada creix amb el llibre digital perquè hauria de comprar llibres de paper?
  10:41 am
 3. msg Com ens comuniquem a través d'Internet message posted Com ens comuniquem a través d'Internet Un dels aspectes que no s'ha tractat en aquesta discussió és el fet del llenguatge que emprem per…
  Com ens comuniquem a través d'Internet

  Un dels aspectes que no s'ha tractat en aquesta discussió és el fet del llenguatge que emprem per a comunicar-se, és a dir, la llengua que usem i com la usem.

  En el cas que ens ocupa direm que és el català i el canal de comunicació, la missatgeria instantània. Pel que fa a la comunicació lingüística hi han hagut molts canvis en la manera d'expressar-nos;
  començant pel fet que en la missatgeria instantània ens comuniquem a través d'un to informal, proper o d'amics també el nombre indeterminat d'interlocutors amb un diferent estatus i caracterització, gustos, ideologia...la temàtica és quotidiana perquè aquest tipus de canal normalment no es tracten temes importants, i es va regulant a mesura que va desenvolupant-se la conversa, ja que els interlocutors decideixen els temes a debatre.

  Açò fa que l'ús que fem del llenguatge varie i es faça més espontani, com si fóra una conversa real, ja que la seua velocitat i la seua immediatesa creen la sensació d'una situació real (o conversa) per això s'han creat mecanismes per a intentar reproduir-la i aprofitar els avantatges del llenguatge perquè siga el més breu i ràpid possible, aquests són a partir d'emoticones, les quals mostren l'estat d'ànim dels interlocutors: tristesa, felicitat, plor, badall,... com també abreviatures; pq, tb, A10, b7...
  Destaca també, l'ortografia prosòdica, com la repetició de lletres (Holaaaa), l'us de majúscules per a donar una tonalitat més forta...o el fet de riure (hahaha...) o de pensar (mmm...).

  Per últim, cal remarcar el fet que no està malament utilitzar tots aquest recursos que el llenguatge ens presta, però els nadius digitals, si es formen en aquestes tecnologies que duen implícit aquest llenguatge, si no se'ls educa i ensenya bé el català, pot ser que en un futur es desprestigie. Hem de conscienciar-los i conscienciar-nos perquè aquest dia no arribe.
  4:56 am
 4. msg Com ens comuniquem a través d'Internet message posted Com ens comuniquem a través d'Internet Internet possibilita una quantitat quasi inabastable de maneres de comunicar-nos, però hi ha algu…
  Com ens comuniquem a través d'Internet

  Internet possibilita una quantitat quasi inabastable de maneres de comunicar-nos, però hi ha algunes que són més populars. Des de wikis, fòrums, pàgines web, correu electrònic, messenger (o missatges instantanis), xarxes socials...

  Personalment, faig servir uns quants dels mecanismes mencionats fa un moment. El correu electrònic em permet comunicar-me amb rapidesa i eficiència amb els meus coneguts o amb els que no ho són tant, ja que se li pot donar una estructura d'acord amb la finalitat del missatge que volem enviar o transmetre. De fet, el e-mail ha substituït en un gran nombre de casos a la carta tradicional, i jo m'incloc en eixe sector de la societat.

  Per altra banda, com que Internet alberga una diversitat d'informació tan gran s'han generat fòrums al voltant de tota una gran quantitat de temes. Com que la font d'informació habitual que faig servir és la xarxa, la utilitat per resoldre dubtes, buscar informació, inclús amb els companys a l'hora de fer treballs per a mantenir-nos en contacte (o treballar plegats al google docs) fa que aquesta eina em resulte molt interessant i útil.

  Per últim, pel que fa a les xarxes socials puc dir que han esdevingut un element que faig servir de manera constant, tant per a enviar missatges instantanis com per a estar informada de la realitat dels meus amics i coneguts. Cal destacar, però que el grau de formalitat que es fa servir en aquestes xarxes és molt inferior que el del correu electrònic, per exemple.
  3:30 am
 5. msg Internet: concepte, història i perspectives message posted Internet: concepte, història i perspectives Pel que fa a les perspectives de futur vinculades a Internet crec que és una qüestió que se'ns esca…
  Internet: concepte, història i perspectives
  Pel que fa a les perspectives de futur vinculades a Internet crec que és una qüestió que se'ns escapa de les mans, pel simple fet que cada dia apareix una aplicació nova que fa evolucionar la xarxa a una velocitat molt elevada. De fet, si fem la vista enrere trobem que en els últims anys la implantació, la diversitat, l'accés i, fins i tot, l'aparença d'Internet han fet un salt qualitatiu i quantitatiu digne de tindre en consideració.
  Malgrat tot, no pot servir-nos com a referent el que ja ha passat perquè aquest vehicle de comunicació varia segons els temps, les societats i, sobretot, les necessitats dels usuaris o les aplicacions que vulguen atorgar-li a aquesta eina.
  Per això, és molt senzill parlar de l'origen i història d'Internet, però, en canvi resulta molt complicat aventurar-se a comentar quin serà el futur d'aquest vehicle i font de comunicació.
  Com a exemple, qui anava a pensar en la Viquipèdia i el seu ús, o que l'Enciclopèdia Catalana després de ser una capdavantera en vendes estaria en línia, o com ha comentat Iban, l'adaptació de l'Enciclopèdia al format de la Viquipèdia, en l'aspecte de l'hipertextualitat, o les xarxes socials... un sense fi d'exemples que ens sorprenen,i altres que arribaran i formaran part de nosaltres en un temps límit.

  Per altra part, cal comentar les perspectives de futur lligades als avanços tecnològics com, per exemple, la qüestió de la domòtica, com ja s'ha comentat, no estem tan lluny d'arribar a tenir la casa incorporada de màquines que pensaran quines són les nostres necessitats o el fet de jugar amb la ment sense necessitat de cap comandament (fa feredat pensar-ho) aquests avanços ens poden facilitar la vida en el sentit de fer-la més còmoda i, a un primer cop d'ull, beneficiosa, però per a qui serà més beneficiosa és per a aquells que ens intenten fer veure que una vida millor està per arribar, són aquells que estan darrere de corporacions que veuen en aquest avanços beneficis econòmics.
  I ací ha d'entrar la consciència dels consumidors en saber quines són les nostres necessitats o al final acabarem per comprar tots els nous aparells tecnològics, en general, que fabriquen sense haver acabat mai de gastar l'anterior.
  2:20 am
 6. msg Internet: concepte, història i perspectives message posted Internet: concepte, història i perspectives En els orígens més primigenis d'Internet aquesta eina desenvolupava una funció de comunicació en el…
  Internet: concepte, història i perspectives
  En els orígens més primigenis d'Internet aquesta eina desenvolupava una funció de comunicació en el món militar. L'evolució del mètode va ser possible gràcies a les investigacions d'algunes de les universitats més capdavanteres dels Estats Units i, encara que de manera rudimentària, va suposar una revolució en l'estat dels mitjans de comunicació.

  A poc a poc, els estudis sobre aquest vehicle d'interacció va anar millorant fins el punt que ha esdevingut, avui en dia, un element globalitzador pel que fa a la comunicació mundial.
  D'aquesta manera, com han apuntat alguns companys, l'evolució d'Internet camina a una velocitat major de què pensem: s'ha convertit en una font d'informació molt potent, la més gran del món; açò, en part és gràcies a la immediatesa de l'actualització de continguts, que permeten als cibernautes estar il·lustrats de tot allò que passa al seu voltant a qualsevol hora i sense eixir de casa.
  Açò com a part positiva, però Internet alberga molts racons obscurs i negatius, ja que qualsevol persona és capaç de generar informació sense que aquesta estiga contrastada i llançar al món notícies falses.
  Per tant, s'ha d'anar amb compte amb allò que llegim i de quines pàgines ens refiem a l'hora de cercar informació; com apunta Sánchez-Gijón (2004:33-34) hi ha uns criteris per a saber si una pàgina és o no de fiar, entre altres són: autoria, actualitat, ergonomia, enllaços a altres recursos...

  Per altra banda, pel que fa a la presència del català a la xarxa em resulta, personalment, molt satisfactori, pel fet que, malgrat que no som una nació, amb un estat propi i amb unes institucions que procuren per la nostra llengua, nosaltres els parlants hem estat capaços de donar-li prestigi i visualització mitjançant la xarxa.
  Encara que s'ha d'anar en compte amb les noves generacions (nadius digitals) on l'alfabetització en català és importantíssima, de fet, com ja han comentat molts companys, el català ocupa la posició 26, que encara que està molt bé, s'ha d'intentar millorar; amb petites coses com apuntava Joan Ignasi, allò del Firefox o consultar llocs a la Viquipèdia es pot, entre altres coses, mantenir, si més no, el català o fer que les nostres preferències es queden enregistrades i la informació que busquem ens arribe directament en català.
  Amb Internet el català s'ha obert una finestra al món.
  1:34 am

More